Onderhoud aan het rieten dak is het behoud van het dak. 

Regelmatig onderhoud aan uw rieten dak is het behoud van uw rieten dak. Riet is een natuurproduct en dat moet onderhouden worden. Dit kan doordat schimmels de kans hebben gekregen om te verspreiden en het riet aan te tasten. Maar het kan ook voorkomen dat bijvoorbeeld vogels of marters zich in het dak hebben genesteld. Het dak is dan beschadigd en niet meer waterdicht. Vanzelf sprekend kan door storm ook het dak beschadigd raken. 

Onderhoud aan het rieten dak is regelmatig nodig om het riet gezond en sterk te houden. Onderhoud en renovatie kan bestaan uit scheren, opstoppen, glad en strak kloppen en uw dak sprayen tegen algen en mossen.

Scheren van het rieten dak

Nadat algen en/of mossen zich op het dak hebben gevestigd, moet het dak na ongeveer drie tot vijf jaar worden schoongemaakt. Als een rieten dak is gespoten dan is dit aanzienlijk langer. Dit houdt in dat het dak vrij wordt gemaakt van algen en/of mossen door de toplaag van het rietpakket eraf te ‘scheren’. Zo verdwijnt de vuile laag en komt weer blank en schoon riet tevoorschijn. Het dak droogt weer sneller en krijgen schimmels minder kans om het riet aan te tasten. 

Scheren is niet altijd mogelijk. Als een dak niet vlak is of als de binding al door het dak komt is scheren niet meer mogelijk. Schoon maken is nog wel steeds mogelijk maar dit betreft maatwerk.

Na het scheren is het ook een heel goed moment om het dak te spuiten om algen en mossen te bestrijden. Ik adviseer om het sprayen tegen alg en mos  jaarlijks te herhalen. Het is levensduur verlengend als er minder algen en mossen zich settelen op uw dak.

Opstoppen van slechte plekken in het rieten dak

Op plekken in het dak kan riet ingesleten zijn of beschadigd door algen en/of mos, vogelnesten en storm. Meest voorkomend is een slechte waterafvoer die zorgt  dat het riet sneller gaat rotten en slijten. Die beschadigde of slechte plekken in het dak vullen we aan met nieuw riet. Dit proces noemen we opstoppen. Door het opstoppen wordt het oppervlak weer egaal en is het dak beter bestand tegen regen en schimmels.

Onderhoud aan rietendak in Woudenberg
Onderhoud rietendak Leersum

Verdrijven of opdikken van het rieten dak

Verdrijven wordt ook wel opdikken van het rieten dak genoemd. Met verdrijven begin je onderaan het dak. Telkens wordt er een laagje teruggehaald en het slechte riet er vanaf gesneden. Het schone oude riet dat nu los ligt op het dak en wordt doorzeefd met nieuw riet dat tussen en op het bestaande riet geschoven wordt. Na het  verdrijven wordt de laag riet glad gemaakt met de rietklopper.

Als het bestaande bindmateriaal niet meer voldoet, wordt bovenop het riet een nieuw staaldraad gelegd. Maar vaak zijn de stalen draden nog prima en kunnen deze hergebruikt worden. Nadien wordt alles strak getrokken waar door het riet weer goed vast ligt en het dak weer een slijtlaag van minimaal zeven tot tien centimeter krijgt. Het dak gaat nu weer jaren mee voordat de bindingen weer in het zicht komen.

Glad en strak kloppen van het rieten dak

Het dak wordt na het ‘scheren’ door Rietendak Service netjes afgeveegd en helemaal na geklopt met een rietklopper. De onderkanten, zijkanten en randen van het rieten dak worden netjes strak en recht gemaakt. De voegen en nokvorsten worden schoon gemaakt en waar nodig gerepareerd. Hierdoor krijgt het dak weer een frisse uitstraling en zijn de nadelige werkingen van algen en/of mossen (tijdelijk) stopgezet.

Neem nu contact met ons op en maak een afspraak voor advies op maat. 

Onderhoud noodzakelijk aan rietendak in Leersum
Resultaat na onderhoud aan rietendak in Leersum